Duyurular | 21-03-2017 Hürriyet Gazetesi Yalçın Bayer Köşe Yazısı

 

TÜRKİYE’DE İLK UYGULAMA MURATPAŞA BELEDİYESİ’NDE ÇÖP TOPLA, PUAN KAZAN

 

ÇÖP, Türkiye’nin en büyük sorunlarının başında geliyor, çevremizi daha çok kirletiyor. Çünkü bir sistem oturtulmuş değil. Daha doğrusu vatandaş pek önemsemiyor; siyasi müdahaleler de işi içinden çıkılmaz hale getiriyor. Her belediye kendi çapında projeler üretiyor; bunların kimisi baştan savma oluyor kimisi de sorunu ciddiyetle ele alıyor. Antalya Muratpaşa Belediyesi gibi... Hafta sonu Türkiye’de hiç denenmemiş bir projeyi tanıttı. Adını ‘Çevreci Komşu Kart’koymuşlar. Bu kartla, ambalaj atıklarının geri dönüşümünü teşvik ederek sürdürülebilir çevre ve dünya hedefine güçlü bir destek sağlamak içini yola çıkılmış. Evlerde yani kaynağında ayrıştırılan ambalaj atıkları her hanede kadının adına hazırlanan ‘Çevreci Komşu Kart’ta puana dönüşüyor. Yüklenen puanlarla market alışverişinden sinema biletine, öğrenci bursuna, özetle bir anlamda da ekonomiye katkı olarak geri dönüyor. Bu hizmet belediyede görev yapan 8 çevre mühendisinin önderliğinde gerçekleştiriliyor. Muratpaşa Belediyesi binasında düzenlenen törende Belediye Başkanı Ümit Uysal “Projemizinin geri dönüşüm alanında Türkiye’de ilk uygulama arasında yer alıyor” dedi. Gerçekten her yönüyle planlanmış... Bu çöpleri toplayacak 20’ye yakın aracın tanıtımı da yapıldı. Yaklaşık 160 bin hanede 487 bin nüfusuna sahip Muratpaşa’da 60 bin evde ‘Çevreci Komşu Kart’ hakkında bilgilendirme yapılmış, 8 bin kullanıcı aktif olarak projeye dahil olmuş, 11 ay içinde de 624 bin  kg yerinde ayrıştırılmış (kâğıt-karton, plastik, cam vs...) ambalaj atığı toplanmış, kartlara 157 bin TL’lik puan yüklenmiş. Kartlar sadece kadınlara veriliyor, dernekler aracılığıyla Antalya’da 6 bin toplayıcı bulunuyor.

 

Bir tespit yaparsak, çöpün içinde çok değerli ‘hammaddeler ve ‘eneri’ var.

 

 

Türkiye’nin atık ve geridönüşüm dergisi Recycling Industry’nin Genel Yayın Yönetmeni Türkay Özgür, bu proje tanıtılırken bize şöyle dedi:

“Atık yönetimi iyi orkestrasyon gerektirir.”

 

 

Belediyeler bu projeyi iyi takip etmeli ve bu sözü de kulaklarından çıkarmamalıdır.

 

ÇEVRECİ KOMŞU KART’LA EV EKONOMİSİNE NE KAZANDIRDI?

 

2016 Nisan-2017 Şubat arasında, 327 bin kilogram kağıt –karton, 212 bin kilogram plastik, 99 bin kilogram cam, 42 bin kilogram metal olmak üzere 680 bin kilogram ambalaj atığı toplandı. 8 bin 103 aktif Çevreci Komşu Kart’a 157 bin 210 TL karşılığı komşu puan yükledi.

Bunun 92 bin 21 TL’si anlaşmalı 15 market ve 1 sinemada harcandı. 65 bin 188 TL karşılığı komşu puan ise henüz kullanılmadı.

Toplanan 327 bin kilogram kağıt-karton atık ile: 5 bin 600 ağaç kesilmekten kurtarıldı. 29 bin 500 metrekarelik ormanın yok olması engellendi. 2 bin 500 litre su tasarruf edildi. 1 milyon 400 bin kişiye oksijen sağlanmış oldu.

Toplanan 212 bin kilogram plastik atık ile: 2 milyon 960 bin 454 kwh elektrik tasarrufu yapıldı. 1.058 litre akaryakıt tasarrufu sağlandı.

Toplanan 42 bin kilogram metal atık ile: 49 bin kilogram demir, 33 bin kilogram kömür, 2 bin 900 kilogram kireç taşı rezervinden tasarruf edildi.

Toplanan 99 bin kilogram cam atık ile: 10 bin litre akaryakıt tasarrufu sağlandı. Küresel ısınmaya yol açan 31 bin kilogram karbondioksitin atmosfere salınması engellendi.

 

 

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/akp-ibb-grubunda-surpriz-konusmaci-40401633